20.10.2019. 21:04
Lista evropskih gradova u kojima se potroši najviše kokaina
Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu. Sljede Amsterdam, Cirih i London.

Od 15 gradova koji su se našli u vrhu potrošnje po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj – Cirih, Sent Galen, Ženeva, Bazel, Bern.

Ako se posmatra ukupna prosječna "potrošnja", najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika.

To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vrijedi oko 2,75 miliona funti.

Godišnja vrednog londonskog trižišta – oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Sky news

Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova količina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike popud lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

Svakodnevna droga u Londonu

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

"To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu", istakao je dr Leon Baron.

Prema pisanju Sky newsa, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

Uz porast konkurencije, po zakonu tržišta, cijena opada. Poslednjih nekoliko godina cijena stagnira na oko 40 funti po gramu.

Sve organizovaniji mračni veb, na kom može lako da se nabavi bilo koja droga, takođe je doprinjeo porastu konzumacije kokaina.

Iako je cijena opala, čistoća ove droge se povećala i sada iznosi između 30 i 40 posto. Poređenja radi, prije desetak godina taj procenat se kretao između tri i pet posto.

Epidemija kokaina

Kolumnistkinja Brioni Gordon, koja je pisala o svojoj zavisnosti od kokaina, kaže da je jedan od velikih problema što se kokain posmatra kao "droga za žurke", odnosno nije jednako kriminalizovana kao heroin ili krek.

"Jedan od razloga što se ne posmatra toliko kao problematična droga, jesto što je koriste poznati, novinari srednje klase kao ja, političari uzimaju i zato se posmatra kao da je u redu", rekla je Gordonova za Sky news

Dr Gabor Mate, svetski priznati stručnjak u oblasti zavisnosti, objašnjava da u Britaniji trenutno vlada prava epidemija kokaina.

"To je zaista socijalna bolest, što je u potpunosti povezano sa većim socijalnim, političkim i ekonomskim faktorima", ističe Mate.

Kolumnistkinja Brioni Gordon apeluje:

"To je rekreativna droga. To je prava riječ – rekreativna. A ona uništava živote", zaključuje kolumnistkinja, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana