6.12.2019. 14:07
Angela Merkel u zloglasnom Auschwitzu: Moramo aktivno raditi da se ove stvari više nikada ne ponove
Angela Merkel stigla je u petak u bivši nacistički logor smrti Auschwitz, u prvu posjetu tom mjestu sjećanja na holokaust u svojstvu njemačke kancelarke.

Njoj su se pridružili poljski kolega Mateusz Morawiecki i Piotr Cywinski, direktor fondacije Auschwitz-Birkenau, dok su prolazili ispod zloglasnog natpisa na kapiji "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa).

Merkel, Morawiecki i Cywinski će položiti vijence na Zid smrti, gdje je na hiljade zatvorenika Auschwitza ubijeno u masovnim strijeljanjima.

Oni bi kasnije trebali održati govore u logoru Auschwitz-Birkenau prije nego što odaju počast žrtvama pred spomenikom podignutom između ruševina dvije najveće gasne komore u logoru.

Merkel dolazi u Oswiecim, nazvan Auschwitz od njemačkih okupatora iz Drugog svjetskog rata, kako bi obilježila desetu godišnjicu fondacije  Auschwitz-Birkenau, nadležne za očuvanje memorijalnog kompleksa. Njemačka je najveći donator fondacije.

Posjeta kancelarke Merkel memorijalnom kompleksu dolazi u vrijeme dok se Njemačka i Evropa suočavaju s naglim rastom antisemitskih incidenata.  

- Oni koji odrastaju ovdje moraju znati šta su ljudi bili u stanju da čine jedni drugima u prošlosti, i moramo aktivno raditi da se to nikada ne ponovi – izjavila je Merkel uoči ovogodišnjeg Dana sjećanja na holokaust, prenosi dpa.  

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana