14.12.2019. 21:40
Desetine hiljada Italijana uz pokret Sardine na skupu protiv fašizma
Nekoliko desetina hiljada ljudi pristalica građanskog antifašističkog pokreta "Sardine" okupilo se u Rimu protestujući protiv ekstremne desnice.

"Sardine su naravno ljevičarske. Niko ne želi uvrede niti širenje mržnje", rekao je jedan demonstrant.

Pokret je nastao poslije iznenadne pobjede kandidata Lige krajem oktobra na lokalnim izborima u Umbriji, gdje je ljevica bila na vlasti više od 50 godina.

Od tada su održani protesti u Milanu, Firenci, Napulju i Palermu gdje se okupilo više od 300.000 ljudi.

Sardine nisu politička stranka niti namjeravaju da postanu, ali kažu da žele da uzburkaju Italijane, da ospore štetnu antimigrantsku retoriku Lige Matea Salvinija koja dominira na društvenim mrežama, prenosi N1.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana