15.12.2019. 9:53
Sanchez pregovara s Kataloncima u pokušaju da formira vladu do kraja godine
Nakon nekoliko mjeseci političke blokade, Španija se približila formiranju vlade zahvaljujući pregovorima premijera Pedra Sancheza sa liderom Republikanske ljevice Katalonije.

Socijalista Sanchez nije imao drugu opciju nego da uđe u koaliciju sa drugim lijevim strankama, obzirom na rezultat općih izbora u novembru koji je ukazao na duboke podjele koje onemogućavaju većinu.

Novembarski izbori, četvrti po redu u četiri godine, predstavili su novi pejzaž španske politike – značajno manji broj mandata za socijaliste i nagli uspon desničarske stranke Vox što je navelo Sanchezove socijaliste da požure potpisati sporazum o koaliciji s krajnjom ljevicom, strankom Podemos, ali i da zatraže podršku od katalonskih stranaka koje zagovaraju nezavisnost te španske pokrajine.

Kako bi održao vladu, premijer Pedro Sanchez je u prošloj sedmici s Kataloncima održao tri sastanka što je isprovociralo kritike u krugovima socijalista, ali i tvrde linije za katalonsku nezavisnost.

Lider ERC-a Oriol Junqueras, jedan od katalonskih političara koji služi zatvorsku kaznu zbog orkestriranja ilegalnog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, kazao je u razgovoru za španski list La Razon nakon razgovora sa Sanchezom, da će ERC reći 'ne' premijeru ako ne pristane na kompromis koji podrazumijeva nove pregovore 'o demokratskom rješenju sukoba'.

Naime, katalonski separatisti očekuju od premijera ustupke u pogledu njihovog zahtjeva za pravo o samoodređenju kao i o amnestiji za 'političke zatvorenike'.

Iako je potez naišao na odobravanje mnogih socijalista i republikanaca koji žele kraj političke agonije u zemlji, prominentne figure Socijalističke stranke poput Emiliana Garcia-Pagea i Javiera Lambána kao i predsjednici nekih regionalnih vlada kritizirali su pregovore sa katalonskim republikancima, naročito upotrebu termina 'nacija' u kontekstu Katalonije.

Istovremeno, Sanchez ne posustaje u namjeri da prijedlog da na glasanje 26. decembra u finalnom pokušaju da formira vladu.

Na pregovore sa separatistima najveći uticaj će imati odluka Evropskog suda pravde (ECJ) u pogledu imuniteta za Junquerasa kao člana Evropskog parlamenta.

Iako bi imunitet pomogao Junquerasu u odbrani, ne smatra se dovoljnim da promijeni odluku španskog suda, piše Euronews.

(Patria / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana