15.12.2019. 12:19
Corbyn preuzeo 'svoj dio odgovornosti' za izborni poraz laburista
Lider laburista Jeremy Corbyn preuzeo je odgovornost za loš rezultat na općim izborima u Velikoj Britaniji koji se smatra najvećim porazom te stranke od 1935. godine.

U članku koji je napisao za britanski list Observer, Corbyn je označio rezultat izbora kao 'očajno razočaravajući', te je najavio da će podnijeti ostavku odmah po izboru novog lidera na proljeće.

On je također napisao da vjeruje kako su laburisti platili cijenu politike Brexita koju su neki glasači vidjeli kao nastojanje da se premosti podjela između onih koji žele Brexit i onih koji žele ostati u EU, dok su neki smatrali da laburisti zagovaraju novi referendum o Brexitu.

Corbyn kategorično tvrdi da su za mnoga pitanja laburisti imali prave odgovore: 'Ponosan sam što smo dobili debatu o pitanjima korporativne moći, neravnopravnosti i klimatske krize'.

Sugerirajući da bi laburisti dobili izbore, a da bi on postao premijer da nije bilo dominacije Brexita, Corbyn dodaje:

- Nema sumnje da su naše politike popularne, od javnog vlasništva željeznica i osnovnih javnih usluga do programa masovne gradnje domova, te povećanja plata za milione građana. Pitanje je samo kako ćemo uspjeti u budućnosti ako nismo sada?

I Corbynov najbliži politički saveznik John McDonnell najavio je da će podnijeti ostavku na mjesto kancelara kabineta opozicije.

- Jeremy je bio pravi lider... ali je vrijeme za stranku da krene naprijed s novim vođstvom, objašnjava McDonnell, a već se priča da će Corbynovi saveznici podržati McDonnellov izbor za novog lidera laburista, Rebeccu LongBailey.

U istom članku Corbyn piše da je torijevski slogan 'završiti s Brexitom' neiskren, te da se radi o prevari.

- U gradovima gdje su zatvorene željezare, politici se ne vjeruje. Ali obećanju Borisa Johnsona da će sprovesti Brexit koje je predstavljeno kao udarac postojećem sistemu – se vjeruje. Tužno je da će se uskoro pokazati da je taj slogan lažan što će dodatno ugroziti povjerenje, tvrdi Corbyn.

Također je prozvao medije zbog kritikovanja Laburističke stranke pod njegovim vođstvom, te je poručio da stranka mora učiniti više kako bi 'konfrontirala neprijateljstvo medija čiji su vlasnici milijarderi'.

Međutim, rastući broj članova parlamenta iz reda laburista koji su izgubili mandate, za poraz optužuju Corbyna i njegove bliže savjetnike.

Komentirajući Corbynov članak putem Twitter, članica parlamenta Harriet Harman zahtijeva od lidera laburista da odmah podnese ostavku: 'Ovo (članak) ne pokazuje volju da se razumije zašto je Laburistička stranka podnijela takav katastrofalan poraz', piše britanski Guardian. 

(Patria / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana