17.1.2020. 20:40
Premijer Ukrajine podnio ostavku
Ukrajinski premijer Oleksiy Honcharuk rekao je u petak ujutro da je podnio ostavku.

Ova odluka stiže u danima nakon što je Honcharuk uhvaćen na snimci gdje govori kako predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne zna ništa o ekonomiji.

"Da bih izbrisao sve nedoumice u vezi s mojim poštivanjem i povjerenjem u predsjednika, napisao sam ostavku i poslao je Zelenskom", napisao je Honcharuk na svojoj Facebook stranici.

Ranije ove sedmice, pojavio se audio snimak u kojem Honcharuk govori kako Zelenski ne razumje ekonomiju.

U svom postu Honcharuk je Zelenskog opisao kao "čovjeka kojem su Ukrajinci izrazili neviđeno povjerenje" i rekao da je ponosan na rekord svoje vlade, pišući: "Za nekoliko mjeseci uspjeli smo puno".

AFP je javio da je njegovu ostavku potvrdila ukrajinska predsjednička kancelarija.

Honcharuk je rekao da je snimak kompilacija "fragmenata snimljenih sastanaka vlade" i optužio neidentifikovane "uticajne grupe" zbog toga što je stvorena slika da ne poštuje predsjednika.

"Nije istina", insistirao je premijer.

U četvrtak su zastupnici opozicijske stranke Opoziciona platforma - For Life zatražili premijerovu ostavku rekavši da su on i njegov kabinet diskreditovali predsjednika i pogoršali ekonomsku krizu u zemlji. Članovi vladajuće stranke Sluga naroda rekli su da nema razloga da Honcharuk podnese ostavku.

Ukrajinski parlament, Rada, mora glasati o tome da li da prihvati ostavku premijera.

Iryna Heraschchenko, zastupnica u Radi, rekla je Associated Pressu da je Honcharuk trebao podnijeti ostavku Parlamentu, a ne predsjedniku. Inače, kako je rekla, to ne snosi nikakve pravne posljedice i samo je "privatna politička prepiska“.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana