18.1.2020. 18:37
EU smanjuje pomoć Turskoj za 75 posto: Kako će Erdoan odgovoriti
Evropska unija smanjuje pomoć Turskoj za 75 posto zbog neovlaštenog istraživanja nafte i plina u kiparskim vodama i turske vojne ofanzive u Siriji.

Smanjenje sredstava ne odnosi se na iznos koji EU plaća Turskoj za zbrinjavanje izbjeglica, objavile su novine medijskog koncerna Funke (bivši WAZ) u subotu pozivajući se na pismo visokog predstavnika EU za vanjsku politiku upućeno Evropskom parlamentu.

EU je odlučila smanjiti izvorno predviđena sredstva za 75 posto u 2020. Turska će dobiti samo 168 miliona eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Od tog iznosa 150 miliona eura namijenjeno je jačanju demokratije i vladavine prava, a preostalih 18 miliona eura za ruralni razvoj.

Cilj tog mehanizma je pomoći zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU da provedu potrebne reforme za pristup Uniji.

Pristupni pregovori s Turskom godinama stoje na istom mjestu, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana