20.2.2020. 10:52
Cavusoglu: Rasizam dostigao vrlo opasan nivo u Evropi
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da međunarodni sistem ne djeluje zajedno na zaustavljanju sukoba u Libiji te iznio kritike zbog nepostojanja odlučnosti.

Cavuoglu je gostovao na turskoj televiziji "TRT Haber", a tom prilikom je govorio o vanjskopolitičkim temama.

Govoreći o Libiji, Cavusoglu je podsjetio kako lider nelegitimnih snaga na istoku Libiji Khalifa Hafter nije podržao primirja u Moskvi i Berlinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rekao je da u Libiji nije moguće očekivati realizaciju političkog procesa dok traju sukobi u toj zemlji.

"Svijet osuđuje, ali šta se čini da se Hafter zaustavi. Nažalost, međunarodni sistem ne djeluje zajednički kako bi zaustavio sukobe u Libiji, tu nema odlučnosti", rekao je Cavusoglu.

Komentirajući napad u njemačkom gradu Hanauu u kojem je ubijeno najmanje devetoro ljudi, a za koji njemački mediji navode kako ga je izveo radikalni desničarski terorista Tobias R. (43), rekao je da je rasizam dostigao vrlo opasan nivo u Evropi, te kako polako u prvi plan dolazi i etnički nacionalizam.

"Ako evropske zemlje sve to ne zaustave, započet će sukob. Taj sukob može odvesti Evropu do haosa", rekao je Cauvsoglu.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana