23.5.2020. 8:40
Sinovi ubijenog novinara Khashoggija opraštaju ubicama oca i otvaraju put pomilovanja
Sinovi ubijenog kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija kažu da su oprostili ubicama svog oca, te tako utrli put izbjegavanju pravne odmazde petorici muškaraca osuđenih na smrt zbog ubistva.

"Ako osoba oprosti i pomiri se, njegova nagrada dolazi od Allaha" , napisao je u četvrtak najstariji sin Saleh na Twitteru. "Stoga, mi sinovi mučenika Jamala Khashoggija, najavljujemo da pomilujemo one koji su ubili oca."

Saudijski zakon smatra da je oproštaj žrtve mogući razlog pomilovanja od smrtne kazne. Nejasno je u kojim okolnostima je pomilovanje produženo. Mnogi članovi Khashoggijeve porodice, uključujući Saleha, trenutno žive ili rade u Saudijskoj Arabiji, koja je poznata po tome što progoni disidente.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, koja živi u Turskoj, ponudila je svoju manje opraštajuću izjavu "grozna ubistva" novinara nemaju zastaru i da ona "i drugi neće stati dok ne dobiju #JusticeForJamal ".

"Nećemo oprostiti ubicama, niti onima koji su naredili ubistvo", poručila je.

Khashoggijevo ubistvo 2017. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu izazvalo je globalne reakcije protiv kraljevstva i njegovog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Mnoge vlade i međunarodne organizacije zaključili su da je ubistvo Khashoggija - kritičara saudijske kraljevske porodice - planirano s odgovornošću koja vodi nazad do prestolonasljednika.

Izvještaj Ujedinjenih naroda prošle godine otišao je toliko daleko da je rekao da postoje „vjerodostojni dokazi“ koji povezuju princa sa ubistvom, zaključujući kako je smrt novinara zahtijevala „koordinaciju vlade, resurse i finansije“.

"Dužnosnici saudijskog visokog nivoa planirali su, nadgledali i / ili podržali misiju", navodi se u izvještaju.

Saudijska Arabija je dugo negirala tu tvrdnju rekavši da je smrt rezultat svađe. Prestolonaslednik je takođe dosljedno negirao bilo kakva prethodna saznanja o zločinu.

Izričući pet smrtnih kazni i tri zatvorske za ubistvo, saudijski sud je u decembru potvrdio taj stav presudivši da smrt nije bila namjerna.

(Patria) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana