24.5.2020. 18:45
Dočekali ga ratni brodovi i avioni: Prvi od četiri iranska naftna tankera uplovili u vode Venecuele
Prvi od ukupno pet iranskih tankera uplovio je u venecuelanske teritorijalne vode, uprkos opštim upozorenjima Vašingtona i gomilanju vojne opreme na obalama Atlantika.

Na oko 200 nautičkih milja od obala Venecuele, iranski tanker su dočekali venecuelanski ratni brodovi i avioni, koji su tovar nafte dopratili do luke, javlja globovision, prenosi RTS..

Pošiljka koja je stigla do Venecuele prva je isporuka iranske nafte nekoj od južnoameričkih država. Amerikanci su oštro protestovali zbog izvoza iranske nafte Venecueli, pošto su obje države obuhvaćene kaznenim mjerama koje je uvela administracija Donalda Trumpa.

Dan prije dolaska tankera, venecuelanske vlasti su na obalu uputile protivvazdušne raketne sisteme, a predsjednik Nikolas Maduro se sastao sa komandantima oružanih snaga, najavljujući vježbu protivvazdušnih snaga na obali Atlantskog okeana.

Teheran i Karakas su oštro upozorili Sjedinjene Američke Države da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj sprječavanja tankera da iskrcaju naftu u Venecueli. Administracija Donalda Trumpa i Madurov rival Huan Gvaido tvrde da je tovar plaćen "krvavim zlatom".

Posljednjih sedmica, Amerikanci su pojačali mornaričke snage u Karipskom moru, navodeći da je to rezultat širenja akcija protiv narko-kartela.

Iako je Vašington odbacio bilo kakvu vezu sa nedavnim iskrcavanjem tridesetak naoružanih osoba na venecuelansku obalu, odnosi dvije države su već godinama na ivici konflikta, prije svega jer Vašington zdušno podržava paralelnu vladu Huana Gvaida.

Gvaido, koji je poslije neuspješnog državnog udara ostao bez nekolicine savjetnika, zatražio je da se isporuka nafte iz Irana zaustavi, tvrdeći da Maduro gorivo plaća "krvavim zlatom" iz rudnika na jugu države.

Lider venecuelanske opozicije je, takođe, rekao i da je u posljednjih nekoliko dana na aerodrom u Karakasu sletjelo 17 iranskih aviona, napominjući da je, možda, na taj način dopremljeno oružje za režim Nikolasa Madura.

Istovremeno, Teheran je upozorio Amerikance da će snositi ozbiljne posljedice ukoliko pokušaju da zaustave konvoj tankera koji plovi ka Venecueli.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana