29.5.2020. 16:36
Ponovo otvorene džamije u Turskoj
Klanjanjem džuma-namaza u Turskoj je danas počelo obavljanje zajedničkih molitvi u džamijama, nakon zabrana u okviru mjera borbe protiv širenja koronavirusa.

Prvi džuma-namaz u istanbulskoj Fatihovoj džamiji predvodio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog ponovnog otvaranja džamija za zajedničke molitve, prije džuma-namaza su u centralnim džamijama u Turskoj zaklana 1.003 kurbana i meso će biti podijeljeno ljudima u potrebi.

Uprava za vjerske poslove Turske ranije je izdala preporuke za ponašanje tokom boravka u džamijama, u skladu s mjerama koje predviđa Ministarstvo zdravstva, a koje podrazumijevaju nošenje zaštitne maske za lice, korištenje vlastite serdžade, prostirke za obavljanje molitve, te izbjegavanja fizičkog kontakta.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana