3.6.2020. 21:36
Još tri policajca optužena za smrt Georga Floyda
Protiv još trojice policajaca, pored Dereka Chauvin, podignuta je optužnica zbog ubistva Afroamerikanca George Floyd u Mineapolisu.

Policajci To Tao, J. Aleksandar Kueng i Tomas Lejn biće optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena.

Protiv Čovina koji je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda sada je promijenjena optužnica za ubistvo sa 3. na 2. stepen, saopćila je senatorka Ejmi Klobučar. (Amy Klobuchar).

Ubistvo Floyda podiglo je Ameriku, ali i cijeli svijet na noge. U prvi plan su ponovo isplivale optužbe za rasizam protiv policije i duboka podjela američkog društva.

Ključni događaji koji su doveli do smrti Floyda, Afroamerikanca kojeg je policajac Derek Šovin ugušio koljenom, nakon čega je došlo do nasilnih protesta širom SAD, dogodili su se u roku od samo 30 minuta koje su mediji rekonstruirali na osnovu izjava svjedoka, video snimaka i zvaničnih izvještaja.

Floyd (46) umro je nakon što je 25. maja uhapšen ispred prodavnice u Mineapolisu u Minesoti, pošto je trgovac nazvao policiju, optužujući ga da je kupovao cigarete falsificirnom novčanicom od 20 dolara.

Sedamnaest minuta nakon što je prvi automobil stigao na lice mesta, trojica policajaca su držali na tlu Floyda koji nije davao znakove života.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana