14.7.2020. 22:25
Eksperimentalna vakcina je spremna: Primit će je 30.000 ljudi
Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je saopćio da 27. jula, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za vakcinu protiv COVID-19, prenosi Jutarnji list.

Radi se o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima vakcine RNA-1273. Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara. 

Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u Sjedinjenim Američkim Državama. Bit će uključeno oko 30.000 odraslih osoba koje imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom.

Tokom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novu vakcinu i među onima koji su dobili placebo. 

Eksperimentalnom vakcinom bit će testirano u 30 saveznih država i Washingtonu, D.C. Polovina su države koje su teško pogođene epidemijom, poput Teksasa, Kalifornije, Floride, Georgije, Arizone te Sjeverne i Južne Karoline. 

SAD posljednjih dana bilježi rekordan broj novozaraženih.

Dionice Moderne su sredinom dana porasle oko 2,5 posto na američkoj tehnološkoj berzi Nasdaq.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana