10.8.2020. 9:07
Broj zaraženih korona virusom u svijetu prešao 20 miliona: Kako je Novi Zeland gotovo pa pobijedio koronavirus
Broj zaraženih korona virusom u svijetu prešao je 20 miliona, dok je ukupan smrtnih ishod dostigao najmanje 730.000.

Druga zemlja na svjetskog ljestvici, odmah iza SAD, je Brazil u kome je samo u protekla 24 sata potvrđeno 23.010 novih slučajeva i 572 smrtna ishoda.

Od početka pandemije Brazil je zabilježio 3.035.582 slučaja zaraze i 101.136 smrtnih ishoda.

Odmah iza Brazila po ugroženosti je Indija sa 2.215.074 potvrđene infekcije i blizu 45.000 smrtnih ishoda.

Istovremeno, Novi Zeland je u nedjelju obilježio 100. dan bez novih slučajeva korona virusa, te se zemlja u kojoj živi 5 miliona stanovnika vraća normalnim aktivnostima uključujući ragbi utakmice i kulturne događaje.

Novi Zeland je uspio suzbiti zarazu striktnim karantinom koji je uveden krajem marta nakon što je prvih 100 osoba testiralo pozitivno, što je zaustavilo lokalnu transmisiju.

U posljednja tri mjeseca, novi slučajevi su uglavnom bili importirani, a oni su prebačeni u karantnim odmah na granici.

- Radi se o kombinaciji dobre nauke i izvrsnog političkog vođstva, objašnjava uspjeh Novog Zelanda profesor Michael Baker, epidemiolog sa Univerziteta Otago. 'Ako uzmete u obzir i druge uspješne prakse u svijetu, obično se radi o toj kombinaciji', tvrdi on.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana