11.8.2020. 21:55
Prethodne vakcine mogući uzrok manjeg rizika od Covid-19
Vakcine i asimptomatski prenosioci mogu da budu odgovor na misterije povezane sa Covid-19, kažu stručnjaci.

Dok američki lideri rade na kontroli širenja korona virusa, istraživači širom zemlje, i širom svijeta, rade na odgovoru na misterije koje ostaju oko infekcija.

Jedna od tih misterija je i zašto iskustvo može biti tako različito od osobe do osobe.

Odgovor možda leži u detaljnijem pregledu prethodnih vakcina koje su dobijali pojedinci.

"Ustanovili smo da ljudi koji su prethodno bili vakcinisani raznim vakcinama protiv pneumokoka, gripa, hepatitisa i drugih,  izgleda da imaju niži rizik od dobijanja novog koronavirusa", kaže jedan od stručnjaka.

Dr. Andrew Badley, specijalista za zarazne bolesti klinike Mayo, izjavio je da je to ono što imunolozi nazivaju imuni trening: kako vaš imuni sistem stvara efikasan odgovor na borbu protiv infekcija, prenosi CNN.  

"Dobra analogija je da svoj imuni sistem smatrate mišićem", rekao je doktor.

"Što više vježbate taj mišić, on će biti jači kada vam zatreba."

Ne postoje definitivni dokazi o bilo kojoj drugoj vakcini koja jača imunitet protiv Covid-19. Ali neki istraživači smatraju da je i to moguće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana