14.8.2020. 8:13
Različita tumačenja: Da li sporazum 'Abraham' zaustavlja ili odgađa nastavak aneksije Zapadne obale
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su u četvrtak da će normalizirati diplomatske veze i raditi na izgradnji novog odnosa, što predstavlja potez ka preslagivanju cjelokupne politike Bliskog istoka.

Prema ovom dogovoru čiju je realizaciju podržao američki predsjednik Trump, Izrael se složio da zaustavi planiranu aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale. Također je reafirmirana opozicija Iranu koga Emirati, Izrael i SAD smatraju glavnom prijetnjom ionako turbulentnom regionu Bliskog istoka.

Izrael je 1979. godine potpisao mirovni sporazum sa Egiptom, kao i sa Jordanom 1994. Međutim, kao i većina drugih arapskih nacija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nisu priznali Izrael, te utoliko nisu imali zvanične diplomatske i ekonomske odnose. UAE je prva arapska zemlja Zaljeva koja je postigla takav sporazum s Izraelom.

I dok su predstavnici tri zemlje sporazum nazvali 'historijskim', palestinski lideri za koje je dogovor došao kao krajnje iznenađenje, okarakterisali su ga kao 'nož u leđa'.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali predsjednik Trump, premijer Benjamin Netanyahu i princ Mohammed bin Zayed, navodi se da su se strane složile u pogledu 'potpune normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata', kao i to da će sporazum omogućiti dvjema zemljama da 'ucrtaju novi put koji će otključati ogromni potencijal regiona'.

Također se navodi da će 'Izrael suspendovati proglašenje suvereniteta' nad dijelovima Zapadne obale, što je suprotno dosadašnjim najavama izraelskog premijera i Trumpovom planu koji je i sam predstavio u januaru.

Dvije zemlje će uskoro imenovati ambasadore, a ceremonija potpisivanja će se održati u Bijeloj kući.

'Sporazum Abraham' kako je nazvan ovaj politički dogovor, za Trumpa znači veliko političko postignuće u kontekstu predizborne kampanje, naročito zato što se slični dogovori planiraju i sa drugim zemljama u regiji.

Trump je komentirao da sporazum ujedinjuje 'dva najbliža i najsposobnija američka partnera u regionu', kao i to da predstavlja 'značajan korak ka izgradnji mirnijeg, sigurnijeg i prosperitetnijeg Bliskog istoka'.

Iz UAE tvrde da će nastaviti podržavati palestinski narod, kao i to da sporazum ne šteti konceptu rješenja dvije-države za dugogodišnji izraelsko-palestinski sukob.

Sporazum također predstavlja političku pobjedu za Netanyahua kod kuće, naročito u kontekstu optužbi za korupciju koje stoje kao neizbrisiva mrlja na njegovoj reputaciji. On je putem lokalne televizije poručio da će sporazum voditi ka 'potpunom i formalnom miru' sa UAE, kao i to da bi i druge zemlje regiona trebale doći na red. Također je naveo da je morao pristati na Trumpov uvjet da 'privremeno odgodi' sprovedbu plana aneksije.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je odbacio sporazum, nazvavši ga 'izdajom Jerusalema, Al-Aqse (džamije) i palestinskog cilja'.

Šeik Mohammed bin Zayed izjavio je da će sporazum zaustaviti dalju izraelsku aneksiju palestinskih teritorija za što je Izrael čekao na zeleno svjetlo iz pravca Washingtona.

Trumpov specijalni izaslanik Brian Hook nazvao je sporazum 'noćnom morom' za Iran. Jedan iranski dužnosnik komentirao je da sporazum neće osigurati mir u regionu, te da je u pitanju 'strateška greška', prenosi Reuters.

Delegacije Izraela i Emirata susrest će se u narednim sedmicama da potpišu ugovore vezane za investicije, letove, turizam, sigurnost, telekomunikacije i druge oblasti.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana