15.8.2020. 9:35
Glas naroda nije prošao neopaženo: EU uvodi sankcije protiv bjeloruskih 'nasilnih falsifikatora'
Evropska unija će uvesti sankcije protiv 'svih odgovornih za nasilje i falsifikovanje' u Bjelorusiji nakon kontroverznih predsjedničkih izbora koji su potakli masovne proteste u zemlji.

Ovo je u petak uvečer objavio Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borell nakon sastanka Vijeća vanjskih poslova u Briselu.

Prije nekoliko dana Borell je pozvao na kraj 'represiji i hapšenjima mirnih demonstranata', ističući da građani Bjelorusije imaju pravo na 'demokratiju i slobodne i fer izbore'.

Predsjednik Lukashenko kome je izborni rezultat produžio vladavinu koja traje već 26 godina, tvrdi da oni koji protestuju protiv njega imaju 'kriminalni dosije'.

Međutim, uvjerenje opozicije da je izborni rezultat od 80% u korist Lukashenka – 'friziran', sada prihvata i veći dio bjeloruskog društva, pa i međunarodna zajednica; OSCE je objavio izvještaj o 'ozbiljnoj administrativnoj zloupotrebi' u Bjelorusiji.

Lider opozicije i glavni Lukashenkov rival na izborima, Sviatlana Tsikhanouskaya, zvanično je odbacila rezultat izbora kao namješten i prebjegla u Litvaniju 'radi vlastite i dobrobiti djece', dok je njen suprug i bivši predsjednički kandidat Sergei ostao u bjeloruskom zatvoru.

Susjedne Poljska i Litvanija su objavile da namjeravaju pomoći demonstrantima u Bjelorusiji; poljski premijer Mateusz u petak je najavio finansijsku pomoć u iznosu od 11 miliona eura za demonstrante kojima je potrebna viza kako bi imigrirali u Poljsku, kao i za podršku bjeloruskim nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama. Dio podrške bit će usmjeren za stipendije studentima iz Bjelorusije koji studiraju u Poljskoj.

Litvanija je ponudila bolnički tretman za one koji su pretrpjeli povrede za vrijeme protesta, a pozvala je i na formiranje EU fonda za pomoć žrtvama represije.  

Poljska, Litvanija i Latvia apelirale su na Alexandra Lukashenka da formira 'nacionalno vijeće pomirenja' koje bi okupilo predstavnike vlade i građanskog društva s ciljem iznalaženja rješenja za krizu u Bjelorusiji, prenosi Euronews.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana