20.9.2020. 16:15
Rijetki uragan hara Grčkom, gradove pretvara u jezera, ima mrtvih
Tri osobe smrtno su stradale od posljedica "mediteranskog uragana", vrlo rijetke vrste oluje koja je u subotu zahvatila veći dio Grčke, javile su u nedjelju grčke vlasti, a traje potraga za još jednom nestalom osobom.

Oluja koju su nazvali "Janos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza.

Zatim se proširila i centralnom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale, a nakon toga je zahvatila i južni grčki otok Krit.

U nedjelju su spasioci pronašli tijelo muškarca pod ruševinama njegovog doma u selu blizu Karditse, objavila je grčka novinska agencija, a prenosi Hina.

U subotu je na istom području pronađen mrtav 63-godišnjak, a nadomak Farsale pronađeno je i tijelo starije žene, objavili su pripadnici vatrogasne službe.

Vlasti i dalje tragaju za ženom iz Karditse čiji je nestanak prijavila rodbina, rekao je dužnosnik.

Obilna kiša u subotu je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. Na videosnimcima vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku.

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5.000 kuća. Grčki premijer Kirjakos Micotakis, koji bi regiju trebao posjetiti u idućih nekoliko dana, najavio je pomoć vlade poplavama pogođenim područjima.

Do subote navečer oluja je stigla i do Krita, gdje je obilna kiša poplavila ulice i trgovine.
Oluje poput „Janosa“ prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana