25.9.2020. 20:45
Plenković na Generalnoj skupštini UN-a govorio o BiH
Među današnjim govornicima na Generalnoj skupštini UN-a bio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je u svojem obraćanju, između ostalog, govorio o pandemiji izazvanoj koronavirusom i njenim privrednim posljedicama te skoroj 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i trenutnom stanju u BiH.
- Prije 25 godina potpisan je Daytonsko-pariški mirovni sporazum, koji je prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata, onaj u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu, ovaj dio Evrope se temeljito promijenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju - rekao je Plenković.

Dodao je da, „kao jedna od stranaka navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s ciljem čvrstog usmjeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu“.

- Hrvatska, kao susjed i prijatelj ove zemlje, ima snažan interes za stabilnost i blagostanje Bosne i Hercegovine, svih njenih konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Puna jednakost Hrvata, kao jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini te njihova dobrobit, ostaje naš najviši prioritet. Posebno njihova legitimna zastupljenost u tijelima, kroz odgovarajući izborni zakon koji priječi bilo kakav izborni inženjering – naveo je hrvatski premijer u dijelu govora koji se odnosi na BiH.



(Lejla Trle) 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana