26.9.2020. 20:45
Eskobarov nećak tvrdi: Pabla nisu ubili agenti, evo šta je prava istina
Ime Pablo Eskobar dobro je poznato širom svijeta. Bio je to jedan od najpoznatijih, ali i najokrutnijih narko-bosova svih vremena.

Gospodario je kolumbijskim kartelom Medeljin, a bogatstvo mu se procjenjivalo na 30 milijardi dolara. Različite priče kruže i o njegovoj smrti, a sada je nećak Nikolas otkrio svoju istinu.

Poslije godina preganjanja sa vlastima, 1991. godine Pablo se predao vlastima, osuđen je na 5 godina robije koje je, doduše, trebalo da odleži u zatvoru koji je sam izgradio. Očekivano, 1992. godine je pobjegao i krio se sve do smrti. Kolumbijska policija ga je okružila i ubila u njegovom rodnom gradu 2. decembra 1992. godine, samo dan nakon 44. rođendana.

Pogođen je sa nekoliko metaka u nogu i torzo, ali je metak koji mu je prošao kroz glavu bio fatalan. Nikada nije tačno utvrđeno ko je ispalio taj metak, a sada njegov nećak Nikolas Eskobar otkriva šta se tačno dogodilo tog dana.

Nikolas Eskobar danas ima 50 godina i upravnik je muzeja "Pablo Eskobar" u Medeljinu.

U prvom intervjuu za španske medije, tačnije za El mundo, ispričao je kako je kidnapovan 17. maja 1993. godine.

Kako kaže, otela ga je kolumbijska policija i mučila ga 7 sati. Još dvoje ljudi koji su bili tada sa njim su potpuno izmasakrirani motornom testerom. Na kraju su ga pustili na slobodu.

- Kada sam izašao, pozvao sam strica na privatan broj. I dalje se sjećam brojeva: 32-80-191 i 32-80-194. Rekao mi je da je pozvao direktno predsjednika Republike i poručio mu da ukoliko me ne puste, da to više neće biti rat protiv države već protiv djece svih generala, rekao je.

Poslije tog događaja, Nikolas se zaputio u Španiju, ali mu vlasti nisu dozvolile da se iskrca iz aviona. Zato je otišao u Frankfurt gdje je uhvatio avion za London, a odatle otputovao za Gibraltar gdje je konačno stupio na špansko tlo.

Nekoliko mjeseci kasnije, saznao je za Pablovu smrt.

- Bio sam na 4. spratu moje kuće. Čuo sam vrisak sa prvog sprata, na TV su pričali da je stric umro. Ušao sam u kola i vozio 180 km da bih obavio poziv. Potvrdili su mi da je u pitanju samoubistvo. Ja potvrđujem da Pabla Eskobara nije ubio nijedan agent, kaže Nikolas, inače sin Pablovog brata Roberta.

Kako kaže, Pablo je inače govorio da će, u slučaju da ne može da pobjegne, da izvrši samoubistvo jer ne želi da završi u američkom zatvoru.

- Ubio se kad su ga okružili, zaključio je Nikolas.

Poslije Eskobarove smrti, kartel Medeljin se raspao na više dijelova, a kokainsko tržište je preuzeo rivalski kartel Kali.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana