23.11.2020. 22:52
Ko je novi američki državni sekretar: Karijeru započeo prateći rat u BiH
Antony Blinken diplomatsku karijeru počeo je u administraciji BIll Clinton, radio je u privatnom sektoru, a potom se opet aktivirao u politici za vrijeme Obame i Bajdena. Sada se ponovno vraća na scenu.

Iskusni diplomata Antoni Blinken, najvjerovatniji novi državni sekretar izabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) - službena nominacija se očekuje u utorak, ali Bajden je već danas potvrdio da je Blinken njegov odabranik - vanjskopolitičku karijeru počeo je prateći rat u Bosni i Hercegovini dok je bio u Klintonovoj administraciji, piše "Jutarnji list".

Blinken je dobro poznato ime u hrvatskom susjedstvu i rat u Bosni te poslije intervencija na Kosovu bili su njegovi prvi vanjskopolitički zadaci koji su navodno formirali njegove šire diplomatske stavove.

Bosanski mediji javljaju kako se tokom američke predsjedničke kampanje Blinken susreo s bošnjačkom zajednicom u Des Moinesu u Ajovi, zahvalivši im za podršku tada još demokratskom kandidatu Bajdenu. Iako se očekuje da će Bajden prvo vrijeme u Ovalnom uredu posvetiti unutarnjim pitanjima, na međunarodnom planu dočekuje ga gomila zapaljenih mostova i zakuhanih neprijateljstava.

Svjetska sloga
To ulogu Blinkena, koji bi trebao pogasiti stihije, čini još važnijom. Njegov će posao biti voditi Ameriku natrag u globalne saveze, ali i rješavati osjetljivo pitanje tržišnog natjecanja s Kinom i svjetske sloge po tom pitanju.

Od njega se očekuje da popravi odnose koje je Bajdenov prethodnik ohladio te da umiri američki diplomatski kor, navodi New York Times. Blinken je radio i za administraciju Baraka Obame, a snimljen je i na poznatoj fotografiji iz tzv. situacijske sobe u Bijeloj kući tokom specijalne operacije likvidacije Osame bin Ladena.

Protivio se američkom nemiješanju u sukob u Libiji jer je ta odluka "koštala mnogo života". Na glasu je kao "internacionalist", a oni koji ga poznaju, piše u profilu "Guardian", znaju da njegovo zalaganje za ljudska prava nije samo prazna fraza.

Očuh mu je preživio holokaust, a otac mu je bio ambasador u Mađarskoj. Bavio se američkom intervencijom na Kosovu. Srbijanski mediji pišu kako se mnogo puta susreo s Aleksandrom Vučićem i drugim srbijanskim dužnosnicima te da njegovo imenovanje "u tom smislu nije možda loše za Srbiju" jer poznaje ljude i prilike u regiji.

Progresivci iz Demokratske stranke pozdravili su vijest o njegovu vjerojatnom imenovanju. "Ima potrebno znanje i iskustvo za promjenu američke vanjske politike", poručio je savjetnik Bernieja Sandersa Mat Das. "Samo se nadajte da me neće ušutkati kad je riječ o lošoj izraelskoj politici", komentirala je istu vijest Rashida Tlaib, kongresnica iz Michigana, velika zagovarateljica palestinskih prava.

Šef planiranja
Blinken je u kampanji za Bajdena najavljivao povratak u velike organizacije poput UN-a i Pariškog klimatskog sporazuma te sugerirao približavanje Iranu.

Trebao bi raditi u tandemu s Džejkom Salivanom (Jake Sullivan) koji će, prema najavama, biti Bajdenov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Riječ je o diplomatu koji je pregovarao s Iranom. Dok je Bajden bio potpredsjednik, Blinken mu je bio savjetnik za sigurnosnu politiku, a Salivan, koji će sada popuniti njegovo ispražnjeno mjesto, bio je šef planiranja vanjskih politika u vrijeme državne sekretrarke Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Njih dvojica protivili su se strategiji "Amerika na prvom mjestu". Blinkenov veliki izazov bit će odnosi s Kinom, a njegove dosadašnje izjave upućuju na to da bi mogao tražiti multilateralni pristup daljnjem razvoju i snaženje odnosa s Indijom, umjesto da samo postavi pred svjetske vlade dvije opcije: SAD ili Kina. Blinken bi trebao pristupiti problemima u bilateralnim odnosima s Rusijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana