27.1.2021. 14:11
Papa Franjo upozorio na opasnosti od ekstremnog nacionalizma
Papa Franjo u srijedu je u povodu 76. godišnjice oslobađanja logora smrti Auschwitz zatražio od ljudi da pomno prate ideološki ekstremizam "jer se takve stvari mogu ponoviti".
On se obratio javnosti tri sedmice nakon što su izljevi antisemitizma zabilježeni u nemirima pred američkim Capitolom 6. januara i dvije sedmice nakon što je sinagoga u Montrealu oskrnavljena i podmetnut je požar uz njoj.

Govoreći tokom opće audijencije, održane u vatikanskoj biblioteci zbog restrikcija protiv širenja koronavirusa, Franjo je izjavio kako je imperativ da svijet ne zaboravi.

- Pamtiti izraze čovječnosti. Pamtiti znake građanskog društva. Pamćenje je uslov za bolju budućnost u miru i bratstvu - kazao je Franjo, koji je posjetio Auschwitz  2016. godine.

Nacisti i njihovi saveznici ubili su skoro šest miliona Jevreja, kao i ostalih, u Evropi pod nacističkom okupacijom.

Više od milion ljudi, od kojih su većina Jevreji, ubijeno je u Auschwitzu u južnoj Poljskoj, koji su oslobodili sovjetski vojnici 27. januara 1945. godine. Ogromna većina logoraša ubijena je u gasnim komorama.

Papa Franjo je kazao da društvo nikada ne treba popustiti u svojoj budnosti pred opasnostima nacionalizma.

- Pamtiti također znači i biti oprezan, jer se takve stvari mogu ponoviti, počevši od ideoloških prijedloga koji se pozivaju na zaštitu ljudi, ali završavaju u razaranju naroda i razaranju humanosti - kazao je.

- Budite zabrinuti time kako je taj put smrti, istrebljenja i brutalnosti započeo - kazao je on, misleći na uspon nacista na vlast u 1930-im godinama na valu ekstremističkog nacionalizma, prenosi Reuters.

(FENA)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana