28.1.2021. 9:02
U Engleskoj broj infekcija COVID-19 počinje padati, prevalencija i dalje visoka
Broj infekcija COVID-19 u Engleskoj počinje padati, što možda odražava uticaj nove blokade, ali slučajevi se ne spuštaju dovoljno brzo, a prevalencija je i dalje vrlo visoka, pokazala je obimna studija u četvrtak.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je naznačio da će zaustavljanje COVID-19 u Engleskoj trajati najmanje do 8. marta, što gasi sve nade da će se škole u potpunosti moći otvoriti u februaru.

Studija Imperial College London pokazala je da je broj zaraženih koronavirusom najviši od početka tog istraživanja prošlog maja.

Autori studije, poznate pod nazivom REACT-1, rekli su da su otkrili da je blokada uveden 5. februara sporo smanjila prevalenciju infekcija, a njen uticaj je bio neujednačen u svim regijama.

"Čini se da se spušta u posljednjih nekoliko dana, pa nas to raduje", rekao je novinarima profesor Paul Elliott, direktor programa Imperial, nakon što privremeni rezultati objavljeni prošle sedmice nisu pronašli dokaze pada u prvim danima restrikcija.

"Ali ... doista moramo brže smanjiti prevalenciju, jer je pritisak na NHS (Nacionalnu zdravstvenu službu) trenutno vrlo ekstreman", rekao je Elliott.

Prema studiji u razdoblju između 6. i 22. januara, nacionalna prevalencija iznosila je 1,57 posto, odnosno 157 na 10.000 zaraženih ljudi, s najvećom prevalencijom u Londonu od 2,83 posto, prenosi Reuters.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana