7.4.2021. 16:26
U kineskom gradu Ruili testirano na koronavirus više od 300.000 stanovnika
Grad Ruili na jugozapadu Kine, provincije Yunnan, ne štedi napore kako bi kontrolisao širenje novog koronavirusa nakon što je krajem marta otkriven novi klaster zaraze.

U bolnici specijaliziranoj za liječenje tradicionalnom kineskom medicinom u pograničnom gradu Ruili, gdje su se pojavili novi slučajevi, medicinari i stručnjaci ulažu napore da liječe pacijente.

- Opterećenje je u početku bilo prilično veliko, ali postaje sve manje stresno nakon dolaska medicinara iz drugih regija - rekao je Wang Huaiti, direktor bolničkog odjela za rehabilitaciju.

- Pacijenti su u osnovi u stabilnom stanju. Nacionalna zdravstvena komisija također je počela davati plazmu oporavljenih pacijenata s COVID-19 za pomoć u liječenju - rekao je Li Wei, zamjenik šefa stručne komisije koja vodi liječenje COVID-19 u Yunnanu.

- Ljekar dolazi svaki dan kako bi provjerio naš krvni pritisak i izvadio krv. Osjećam se puno bolje - rekla je Nangapain, 30-godišnja pacijentica iz Mijanmara, koja se nalazi na liječenju u Ruiliju, javlja Xinhua.

Yunnan je u ponedjeljak izvijestio o 15 lokalnih slučajeva prenošenja COVID-19 i dva nova asimptomatska slučaja, svi u Ruiliju. Od ponedjeljka je pokrajina imala 66 potvrđenih slučajeva i 46 asimptomatskih slučajeva na liječenju ili pod medicinskim nadzorom u bolnicama.

Ruili također provodi masovna testiranja na koronavirus, zajedno s kućnom izolacijom, vakcinacijom i epidemiološkim istraživanjem kako bi najbolje suzbili epidemiju.

Od 31. marta do 1. aprila Ruili je završio testove COVID-19 za više od 300.000 ljudi u samom gradu.

U ponedjeljak je u gradu dato ukupno 126.358 doza vakcine protiv COVID-19. 

U međuvremenu, Ruili je od utorka pokrenuo drugi krug ispitivanja nukleinske kiseline koji uključuje sve stanovnike grada. U ponedjeljak je grad prijavio tri visoko rizična i tri srednje rizična područja za izbijanje COVID-19.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana