16.4.2021. 8:30
Pojavio se uznemirujući snimak kada je policajac ubio 13-godišnjeg Adama
Čikaška policija je objavila videosnimak na kojem se vidi trenutak kada je njihov službenik upucao 13-godišnjeg Adama Toleda, a koji je nakon toga preminuo.

Tragični događaj se desio 29. marta ove godine, a snimljen je kamerom koju je policajac nosio na uniformi. Na snimku se čuje da je Toledu kazao "baci", a onda ga je upucao.

Na prvi mah se čini da dječak nije imao pištolj, ali on se nalazio u njegovoj blizini nakon što ga je policajac upucao.

U Chicagu su jučer bili protesti širom grada zbog ovog događaja, a prije toga je gradonačelnica Lori Lightfoot stanovništvo pozvala na mir.

Ovaj snimak je objavljen nakon pucnjave u predgrađu Minneapolisa koja se desila 11. aprila, a u kojoj je policija upucala Dauntea Wrighta. To je opet izazvalo nasilne proteste u ovom gradu koji očekuje presudu policajcu Dereku Chauvinu, optuženom za prošlogodišnje ubistvo afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradonačelnica Chicaga je izjavila da još nema dovoljno informacija da bi se moglo suditi o smrti Toleda. Dječakova porodica je također pozvala građane na mir. Njihova pravna zastupnica Adeena Weiss Ortiz tvrdi da on nije imao oružje u trenutku kada je upucan.

Ali, kako je kazala, ne može sto posto reći da nije imao oružje prije nego što će ga policajac upucati, prenosi BBC.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana