16.9.2021. 18:13
Kina osuđuje neodgovorni pakt 'SAD UK Australija'
Kina je otkazala historijski sigurnosni pakt između SAD -a, Velike Britanije i Australije, opisujući savez kao "krajnje neodgovoran" i "uskogrudan".

Pakt, objavljen u srijedu, pokazat će da će SAD i Velika Britanija po prvi put Australiji pružiti tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon. Široko se gleda kao pokušaj suprotstavljanja kineskom utjecaju u osporavanom Južnokineskom moru. Regija je godinama bila žarište i tenzije su i dalje visoke.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak da je novo najavljeni savez riskirao "ozbiljnu štetu regionalnom miru ... i intenziviranje trke u naoružanju". Kritizirao je ono što je nazvao "zastarjelim hladnim ratom ... mentalitetom" i upozorio da tri zemlje "povređuju vlastite interese".



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana