19.9.2021. 16:26
Talibanska policija za moral zamijenila žensko ministarstvo u Afghanistanu
Talibani su navodno zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odsjekom koji je nekada sprovodio stroge vjerske doktrine.

U petak, 18. septembra, sklonjena je tabla sa zgrade ovog ministarstva, a na njeno mjesto postavljen natpis „ministarstva za poroke i vrline". Na snimcima sa društvenih mreža vide se žene zaposlene u tom ministarstvu, kako mole talibane da im dozvole da se vrate na posao, prenosi BBC News.

Tokom vladavine talibana devedesetih godina, ovo ministarstvo je nametnulo stroga islamska pravila i okrutna ograničenja ženama.U posljednjih 20 godina, žene u Avganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, ali sada postoji bojazan da taj napredak sprječava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana