19.9.2021. 19:47
Space X sletio na Zemlju nakon kratkog putovanja
Četvorica svemirskih turista završila su svoje sjajno putovanje u orbitu u subotu pljuskom u Atlantiku kod obale Floride.

Njihova SpaceX kapsula padobranom se spustila u ocean neposredno prije zalaska sunca, nedaleko od mjesta gdje je njihov čarter let počeo tri dana ranije.

Amaterska posada prva je obišla svijet bez profesionalnog astronauta.   Milijarder koji je platio neotkrivene milione za putovanje i njegova tri gosta htjeli su pokazati da bi obični ljudi mogli sami uletjeti u orbitu, a osnivač SpaceX-a Elon Musk uzeo ih je za prve turiste u raketni, prenose mediji.

SpaceX -ova potpuno automatizirana Dragon kapsula dosegla je neobično veliku nadmorsku visinu od 363 milje nakon poletanja u srijedu navečer.  Nadmašivši Međunarodnu svemirsku stanicu za 100 milja, putnici su uživali u pogledu na Zemlju kroz veliki prozor u obliku mjehurića dodan na vrh kapsule.

Ovoga puta, NASA je bila samo ohrabrujući promatrač, jedina veza je bila lansirna rampa Kennedyjevog svemirskog centra koja se nekada koristila za snimanje Mjeseca Apollo i posade šatlova, ali ju je sada zakupio SpaceX.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana