19.9.2021. 22:13
Ruska vladajuća proputinovska stranka pobjeđuje na izborima, ali gubi određenu poziciju - rani rezultati
Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija bila je na putu da osigura lagodnu pobjedu na trodnevnim parlamentarnim izborima uprkos tome što je izgubila dio uporišta od svojih protivnika, pokazali su u nedjelju rani rezultati i izlazna anketa, piše Reuters.

S prebrojanim gotovo 13% glasačkih listića, Centralna izborna komisija je saopćila da je Jedinstvena Rusija osvojila nešto više od 40% glasova.

Odvojeno, izlazna anketa koju je sproveo INSOMAR i koju je objavila ruska novinska agencija RIA predviđala je da će Jedinstvena Rusija osvojiti nešto više od 45% glasova.   Iako bi to predstavljalo izrazitu pobjedu, to bi bio slabiji rezultat nego posljednji put kada su parlamentarni izbori održani 2016. godine, kada je stranka osvojila nešto više od 54% glasova,  prenosi Reuters

Kritičari Kremlja kažu da je glasanje lažno, s obzirom na predizborne mjere koje su zabranile Navalnyjevo kretanje, zabranile njegovim saveznicima da se kandidiraju, i ciljale kritičke medije i nevladine organizacije koje su vlasti smatrale neprijateljskim.

Međutim, očekivani pobjedu Ujedinjene Rusije Kremlj će vjerovatno iskoristiti kao dokaz široke podrške Putinu, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine i ostaje popularna ličnost kod mnogih Rusa koji mu pripisuju zasluge za  Zapad i vraćanje nacionalnog ponosa.

Centralna izborna komisija je saopćila da je zabilježila slučajeve popunjavanja glasačkih listića u osam regija i da će rezultati sa tih biračkih mjesta biti poništeni.

Drugi glasači izrazili su bijes prema Jedinstvenoj Rusiji na biračkom mjestu u Moskvi, gdje je stranka posljednjih godina prošla lošije nego u drugim regijama.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana