17.5.2022. 8:35
SAD najavile ublažavanje viza i restrikcija za Kubu
Sjedinjene Države saopćile su da ublažavaju ograničenja nametnuta tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za putovanja na Kubu kao i ograničenja na doznake porodicama - sredstva koje migranti u SAD-u šalju članovima porodice na Kubi.

Kako bi potaknula protok doznaka, američka vlada će ukinuti trenutno ograničenje od 1000 dolara po kvartalu za svakog pošiljaoca, a također će dopustiti i slanje doznaka za "podršku nezavisnim kubanskim poduzetnicima".

- Kubanski narod suočava se s humanitarnom krizom bez presedana i naša će se politika i dalje usredotočiti na osnaživanje kubanskog naroda kako bismo im pomogli stvoriti budućnost bez represije i ekonomske patnje – navodi se u saopćenju State Departmenta.

Popuštanje embarga na Kubu dovest će do povećane obrade viza, uključujući konzulat u Havani, ali većina viza će se i dalje obrađivati u američkoj ambasadi u Gvajani.  U saopćenju se navodi da će "olakšati obrazovne veze" između dviju zemalja, kao i podršku profesionalnim istraživanjima, javlja AFP.
State Department je također saopćio da će povećati broj dopuštenih letova između SAD-a i karipskog otoka, te uvesti i letove za druge gradove osim glavnog grada Havane. Također će omogućiti određene grupne posjete, koje su trenutno zabranjene.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez napisao je na Twitteru da je taj potez "mali korak u pravom smjeru", ali je naglasio da "ne mijenja embargo" koji je na snazi od 1962. godine.


(FENA/  Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana