18.5.2022. 8:34
Karl Nehammer: Austrija nema namjeru pridružiti se NATO-u
Austrijski kancelar Karl Nehammer ponovio je da njegova zemlja, koja nije članica nijednog vojnog saveza, nema namjeru pridružiti se NATO-u.

Govoreći nakon sastanka u Pragu sa češkim kolegom Petrom Fialom, Nehammer je rekao da je historija Austrije drugačija od one Finske i Švedske, te da će zadržati svoju vojnu neutralnost. Međutim, rekao je kako je njegova zemlja - kao članica Evropske unije - pokazala solidarnost s Ukrajinom, dopustila isporuke oružja Kijevu i podržala sankcije Rusiji, javlja BBC.

Češki premijer Fiala je rekao da je njegov austrijski kolega podržao ideju proširenja kapaciteta naftovoda Transalpine (TAL), koji opskrbljuje rafinerije u Austriji, Njemačkoj i Češkoj s terminala u talijanskoj luci Trst. Češki dužnosnici rekli su da bi naftovod TAL mogao na kraju opskrbiti dovoljno nafte - u slučaju embarga EU na ruski uvoz. Mađutim, za proširenje kapaciteta trebale bi i do tri godine.


(FENA/  Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana