18.5.2022. 16:19
EU će osigurati skoro 300 milijardi eura kako bi se prekinula energetska zavisnost od Rusije
EU može zamijeniti ruska fosilna goriva zalihama iz drugih zemalja, čistim izvorima energije i uštedom energije, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

- EU će osigurati gotovo 300 milijardi eura kako bi pomogla Evropi da prekine energetsku zavisnost od Rusije, od toga oko 72 milijarde eura bespovratnih sredstava i 225 milijardi eura zajmova – rekla je ona, prenosi BBC.

Ulaganja će uključivati 10 milijardi eura za plinsku infrastrukturu, 2 milijarde eura za naftu, a ostatak za čistu energiju.

- Komisija predlaže povećanje svog cilja za energiju iz obnovljivih izvora do 2030. godine sa 40 na 45 posto - dodaje von der Leyen.

Ona također predlaže pružanje do devet milijardi eura dodatne pomoći Ukrajini ove godine.

Von der Leyen je također rekla da je vrijeme da se razmisli o obnovi Ukrajine kad se rat završi, dodajući da EU ima "strateški interes u vođenju ovih napora za obnovu", ali da ne bi trebala biti jedina strana koja daje doprinos.

- Zato predlažemo platformu za rekonstrukciju kao dio ovog plana koji zajedno vode Ukrajina i Komisija i koji okuplja zemlje članice EU, druge bilateralne ili međunarodne donatore, međunarodne finansijske institucije i druge koji žele pomoći - kaže ona.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana