19.5.2022. 17:00
Pušilin: Više od polovine ukrajinskih boraca iz Azovstala se predalo
Više od polovine ukrajinskih boraca iz bunkera Ispod čeličane Azovstal se predalo, saopćio je čelnik proruske pobunjeničke regije Donjeck u četvrtak, i Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ih registruje.

Najteža opsada tokom ruske invazije približava se kraju nakon što je skoro 1.000 ukrajinskih boraca položilo oružje u ovoj sedmici, predajući se proruskim snagama.

MKCK je saopćio da je registrovao one koji su se predali iz čeličane kako bi ih mogao nadzirati i osigurati da njihove porodice ostanu u kontaktu s njima nakon zarobljavanja.

Ranjenicima je pružen medicinski tretman, dok su oni koji su fizički zdravi prebačeni u kažnjeničku koloniju, i prema njima se dobro postupa, saopćio je Denis Pušilin, čelnik odcijepljene Narodne Republike Donjeck.

- Više od polovine ih je već otišlo, više od polovine ih je položilo oružje – izjavio je Pušilin za internetski televizijski kanal Solovjov uživo.

- Neka su se predali, neka žive, neka se iskreno suočavaju s optužbama za sve njihove zločine - kazao je Pušilin.

Ukrajinski zvaničnici odbili su da javno komentiraju sudbinu svojih boraca, navodeći da bi to moglo ugroziti spasilačke napore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisuje borce - koji uključuju ukrajinske vojnike i pripadnike Azovske regimente – kao herojske branioce domovine u borbi sa stranim okupatorom.

Rusija, ipak, tvrdi da je Azovska regimenta, koja je osnovana kao ekstremno desničarska nacionalistička paravojna organizacija, grupa radikalnih antiruskih nacionalističkih boraca i naziva ih nacističkim simpatizerima u modernim vremenima.

Regimenta, oformljena  2014. godine kao milicija koja se borila protiv separatista koji uživaju rusku podršku, negira da je fašistička, rasistička ili neonacistička grupacija, dok tvrdi da se odmakla od svojih radikalnih nacionalističkih korijena kako bi se integrirala u Nacionalnu gardu, prenosi Reuters. 





(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana