18.4.2024. 16:08
Crna prognoza: Svijet će biti mnogo, mnogo siromašniji do 2050. ako se dogodi ovo
Istraživači su nedavno otkrili da će, bez obzira na agresivne napore da se smanje emisije ugljika, klimatske promjene koje su rezultat postojećih nivoa CO2 i dalje smanjiti globalni BDP za gotovo petinu, što će iznositi oko 38 milijardi dolara do 2050. Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Nature, naglašavaju hitnu potrebu da se smanji emisija stakleničkih plinova kako bi se spriječili još veći ekonomski gubici nakon sredine stoljeća.

Studija upozorava da bi neuspjeh ograničavanja globalnog zagrijavanja na ispod 2 stepena Celzijusa, kako je navedeno u Pariškom sporazumu, mogao dovesti do razornih ekonomskih posljedica. S obzirom na to da Zemlja već doživljava porast temperature od 1,2 stepena Celzijusa, uticaji toplotnih talasa, suša, poplava i oluja pogoršani porastom nivoa mora postaju sve ozbiljniji, piše Science Alert.

Uprkos zapanjujućem ekonomskom učinku predviđenom studijom, ona naglašava da je trošak ulaganja potrebnih da se globalno zagrijavanje ograniči ispod 2 stepena Celzijusa daleko manji od štete koja bi nastala prekoračenjem ovog praga. Glavni autor Max Kotz naglašava da bi takva akcija mogla ograničiti gubitak regionalnog prihoda na 20 posto, u poređenju sa nevjerovatnih 60 posto u scenariju visokih emisija.

Studija također baca svjetlo na nesrazmjeran uticaj klimatskih promjena na zemlje u razvoju, posebno one u tropskim regijama. Predviđa se da će ove zemlje, koje se već bore sa opadajućim ekonomijama zbog šteta uzrokovanih klimom, pretrpjeti gubitke prihoda daleko veće od bogatijih zemalja.

Posebno, istraživanje uključuje faktore koji su zanemareni u prethodnim studijama, kao što su fluktuacije temperature unutar svake godine i ekonomski uticaj ekstremnih vremenskih pojava. Čak i tako, još uvijek može potcijeniti stvarne troškove klimatskih promjena, jer ne uzima u obzir u potpunosti štete povezane s porastom nivoa mora, pojačanim ciklonima i destabilizacijom ekosistema.

Uprkos zastrašujućim ekonomskim izgledima, stručnjaci naglašavaju da su troškovi poduzimanja mjera za ublažavanje klimatskih promjena znatno niži od troškova nedjelovanja. Iako studija daje otrežnjujuću sliku ekonomskih posljedica klimatskih promjena, ona naglašava važnost trenutne i odlučne akcije za ograničavanje globalnog zagrijavanja i njegovih katastrofalnih posljedica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana