20.4.2024. 11:15
Predstavnički dom SAD glasa za novu pomoć Izraelu i Ukrajini
Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je da u subotu održi ključno glasanje o velikom paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu – i mogućoj zabrani TikToka.

Očekuje se da će glasanje o zakonima o stranoj pomoći i oružju u vrijednosti od 95 milijardi dolara početi u 13:00 po lokalnom vremenu, a republikanskom predsjedavajućem Mikeu Johnsonu trebat će glasovi demokrata da budu usvojeni.

Zakoni su proizvod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Posljednjeg republikanskog predsjednika Predstavničkog doma računi za potrošnju koštali su posla, a finansiranje Ukrajine bilo je u središtu partijskih svađa.

Sjedinjene Američke Države bile su glavni pobornik Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije, ali Kongres nije odobrio velika sredstva za svog saveznika skoro godinu i po, uglavnom zbog prepirke na političkoj sceni.

Predsjednik Joe Biden i demokratski zastupnici u Kongresu mjesecima se zalažu za veliki novi paket oružja za Ukrajinu.

Ali republikanci, pod utjecajem predsjedničkog kandidata stranke Donalda Trumpa, oklijevaju da osiguraju sredstva Kijevu za dugotrajni sukob.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana