24.4.2024. 22:25
Rusija stavila veto u Vijeću sigurnosti UN-a
Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije o neraspoređivanju nuklearnog oružja u svemir čiji su autori Amerika i Japan.

Nacrt rezolucije podržalo je 13 članica Vijeća bezbjednosti UN, dok je Kina bila uzdržana.

"To je smijurija od rezolucije", rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uoči glasanja, prenosi "Srna".

Vijeće bezbjednosti UN odbacio je amandman Rusije i Kine na ovaj nacrt rezolucije.

Amandman je podržalo sedam članica Savjeta bezbjednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu, sedam je bilo protiv uključujući Ameriku, Francusku i Britaniju, dok je Švajcarska bila uzdržana, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema amandmanu koji su predložile Rusija i Kina, Savjet bezbjednosti UN poziva sve države da "preduzmu hitne mjere za sprečavanje trajnog raspoređenja oružja u svemir" i traži da kroz pregovore dođe do relevantnog multilateralnog sporazuma.

"To je upravo ono što velika većina država sada očekuje od Savjeta bezbjednosti UN. Pozivamo sve odgovorne učesnike u svemirskim aktivnostima da podrže naš prijedlog", rekao je Nebenzja.

Nacrt rezolucije predložili su Amerika i Japan nakon skoro šest sedmica pregovora.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana