28.4.2024. 8:42
Medvedev zaprijetio odgovorom Moskve na američki zakon o oduzimanju ruske imovine
Odgovor Moskve na američko zakonodavstvo kojim se predviđa konfiskacija ruske imovine će biti jak, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitry Medvedev.

„Moguć je samo asimetričan odgovor. Međutim, to ne znači da će manje bockati“, napisao je Medvedev na Telegramu, prenosi TASS.

On je predložio donošenje zakona koji će Rusiji omogućiti da konfiskuje imovinu građana neprijateljskih zemalja.

Prema njegovim riječima, rusko zakonodavstvo „treba da predvidi ne samo ograničavanje prava stranih državljana, već i ukidanje njihovih prava kako bi se omogućilo prisilno oduzimanje imovine entiteta iz neprijateljskih zemalja i davanje ruskoj vladi, entitetima i pojedinci“ i dodao da će „to zahtijevati određene izmjene u građanskom zakoniku Rusije“: Evropska unija, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Japan zamrznule su 300 milijardi dolara ruske imovine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Oko pet do šest milijardi dolara zamrznute ruske imovine nalazi se u američkim bankama.

Američki Senat je 24. aprila usvojio paket zakona o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Jedan od zakona ovlašćuje Washington da konfiskuje rusku imovinu kako bi pomogao Ukrajini.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana