1.5.2024. 17:28
Turska se uključuje u slučaj tužbe Južne Afrike protiv Izraela
Turska će tražiti da se uključi u slučaj tužbe Južne Afrike protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Turska je odlučila tražiti pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om", naglasio je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa indonezijskom koleginicom Retnom Marsudi.

Tokom sastanka u glavnom turskom gradu Ankari, njih dvoje su, među ostalim temama, razgovarali o Palestini i situaciji u Pojasu Gaze.

"Ovim korakom se nadamo da će proces pred ICJ-om napredovati u dobrom smjeru”, dodao je Fidan, javlja TRT Balkans.

Navodeći da napori Turske na ovoj prijavi traju već “jako dugo”, Fidan je kazao da će Ankara uskoro završiti svoj pravni rad na slučaju.

"U međuvremenu, nastavit ćemo raditi sa svim prijateljskim i savezničkim zemljama na tome što se još može učiniti po ovom pitanju i koje se zemlje mogu dalje prijaviti", naveo je.

Fidan je rekao da će Ankara nastaviti stajati uz palestinski narod "u svim okolnostima".

Krajem prošle godine Južnoafrička Republika podnijela je tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) optužujući Izrael za počinjenje genocida u Pojasu Gaze.

Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi garantirao pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Izrael izvodi ofanzivu na palestinsku enklavu od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Od tada je ubijeno više od 34.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a hiljade su ranjene usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Izrael je također uveo paralizirajuću opsadu priobalne enklave, ostavljajući većinu njezinog stanovništva, posebno stanovnike sjevernog Pojasa Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana