9.5.2024. 9:19
Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu: "Sila od 300.000 vojnika je spremna"
"Bez čizme na zemlji". To je, kako saznaje italijanski list Corriere Della Sera, jedna od ključnih fraza sadržanih u nacrtu dokumenta koji će biti odobren na samitu NATO-a koji je zakazan u Washingtonu od 9. do 11. jula.

Radi se o planu za Ukrajinu u kojem je jasno naglašeno da NATO neće slati vojnike svojih članica u borbe u toj zemlji.

Strategija koju diktiraju Sjedinjene Američke Države se neće mijenjati. U isto vrijeme, međutim, zapadni čelnici pripremaju promjenu strategije, doznaje Corriere.

Do sada je američki ministar odbrane Lloyd Austin vodio tzv. Ramstein grupu, odnosno grupu 50 zemalja koje podržavaju vojsku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Na samitu u julu, međutim, bit će odlučeno da se ta zadaća prenese na sjedište NATO-a u Briselu.

Ovaj potez ima praktičan razlog - 99% materijala isporučenog u Kijev dolazi od 32 partnera NATO-a.

Međutim, postoji i političko objašnjenje - djelovanje zapadnog bloka tako će biti jednoglasnije u očima javnog mnijenja država članica, ali i u očima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odlučeno je i da će NATO nastaviti jačati svoje istočno krilo.

U roku od nekoliko sedmica, ovaj vojni savez će moći računati na silu od 300 hiljada vojnika spremnih za raspoređivanje duž linije koji ide od Baltika do Bugarske.

Istovremeno, piše Corriere, strahuje se da bi Rusi mogli probiti istočne odbrambene linije u Ukrajini.

Gradovi poput Harkiva i Odese ostali su nezaštićeni i laka meta za Putinova bombardiranja.

Hitno su zbog toga Ukrajincima potrebni teška artiljerija i sistemi protuzračne obrane.

Zato američki ministar Austin ovih dana zove jednog po jednog čelnike zemalja koje posjeduju proturaketne baterije Patriot.

Ukrajinci su izračunali da ih trebaju 25 za zaštitu cijele teritorije. Sedam bi bilo dovoljno za zaštitu glavnih urbanih središta.

U Austinovoj bilježnici, međutim, trenutno su označene samo dvije Patriot baterije, koje su na raspolaganje stavile Njemačka i Španija.

- Još nije prekasno, novi američki paket pomoći omogućit će Ukrajini da izdrži rusku ofanzivu, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken na samitu G7.

Michael O‘Hanlon, analitičar s Instituta Brookings u Washingtonu, procjenjuje da bi se "rusko napredovanje moglo povećati između 10 i 20% u usporedbi s trenutnim tempom", prenosi Index.hr.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana