30.10.2019. 15:20
Krivična prijava protiv glavnog urednika TV Happy Milomira Marića
Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija online medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Happy, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U saopštenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mjesec dana nakon vrijeđanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Happy, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama, još nije obavijestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.  

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savjet tog tijela ni mjesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sjednica Savjeta objavljenim na stranici regulatora.  

"Krivičnom prijavom želimo da podsjetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlaštenja da obezbijedi dosljednu primjenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Happy i preduzme odgovarajuće mjere propisane Zakonom", navedeno je u saopštenju.  

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja "Jedan od pet miliona", koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.  

Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima "sumnjivo prezime" i ocijenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali", prenosi Beta.

(Alen Avdić)
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana