1.1.2020. 20:40
Zašto nam gledanje serija izaziva zavisnost?
U slobodno vrijeme, prvo što uradite jeste paljenje laptopa ili pametnog televizora da biste nadoknadili propušteno.

Ukoliko ste ljubitelj serija, sigurno često ne možete da dočekate emitovanje sljedeće epizode. 
Kada odete na kafu sa prijateljima, ili dok ste na poslu, prepričavate šta se sve izdešavalo vašim omiljenim junacima. Ukoliko vam zafali preporuka ili vi imate prijedlog kvalitetne serije, rado razmjenjujete ideje. Odakle potiče ta zavisnost otkrijte u nastavku teksta.

Čini se da u posljednje vrijeme serije odnose prevagu u odnosu na filmove. Činjenica je da su zastupljenije nego ranije, a snimanje traje više od jedne sezone. Možda nas upravo kvantitet i mogućnost da se priča temeljno razradi veže za ekrane. U redovima koji slijede otkrijte šta kaže psihologija.

Uzbuđenje ne prestaje završetkom epizode

Nakon odgledane epizode omiljene serije, uzbuđenje i napetost traju, jer želimo da vidimo šta će se dalje izdešavati, što nije slučaj sa filmovima. Oni nam na kraju daju odgovore koje smo tražili, priča je zaokružena i idemo dalje.

Saživimo se sa glavnim likovima

Radnja serije prati život glavnih junaka kroz sezone, te nam nije teško da se povežemo. Nekada i filmovi postignu taj efekat, ali manja je mogućnost za to. Tako je i u životu, uvijek nam više znače odnosi koji traju dugi niz godina, nego poznanstvo za jedno veče.

Znamo kada i kako

Svaki dan iščekujemo trenutak, obično pred spavanje kada ćemo moći da se opustimo i uživamo u razvoju događaja. Možemo da biramo da li želimo da odgledamo jednu ili više epizoda, u svakom slučaju život glavnih junaka nam se odvija pred očima. Ne postoje pravila, sve što je potrebno jeste da se prepustimo vremenu za sebe.

Postoje prednosti i mane

Tokom gledanja serija razvijamo empatiju, širimo vidike, odbacujemo predrasude i imamo priliku da vidimo svakodnevna iskustva likova. Međutim, nemojte pretjerivati, već ograničite svoje vrijeme pred ekranom, kako ne biste zapali u zamku zavisnosti. Tako ćete izbjeći napade anksioznosti, napetosti ili depresije, kada ste iz nekog razloga spriječeni da gledate novu epizodu.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana