12.5.2022. 12:25
Srbijanski mediji pokušali su je diskreditovati: Ona je bosanska Lady Di i najpoznatija Bosanka na svijetu
Sanela Diana Jenkins najpoznatija je Bosanka na svijetu. Međutim, osim toga što je pripadnica jet seta, ona je uspješna žena koja nesebično pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Posebno je vezana za Bosu i Hercegovinu i Sarajevo, gdje je rođena. I iako su je srbijanski pokušali diskreditovati, nju i dalje nazivaju bosanka Lady Di, a evo i zbog čega.

Bosanskohercegovačka poduzetnica i filantropkinja Sanela Diana Jenkins na svom Instagram profilu podijelila je snimak Harisa Silajdžića u kojem on demantira navode srbijanskih medija kojim su je pokušavali diskreditovati.

Na samom početku, Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je kako je Jenkins bila njegov počasni savjetnik i sponzor mnogih projekata dizajniranih da pomognu onima kojima je to bilo potrebno, a posebno djeci.

"1992. počela je agresija Srbije na BiH, dobro poznati događaji su se desili, a zvjerstva su eskalirala genocidom. Nakon rata srbijanske vlasti su 'proganjale' sve one koji su branili BiH. Instruirali su internacionalne naloge za hapšenje po osnovu lažnih optužbi protiv dva visokorangirana službenika BiH. Jedan od njih je uhapšen u Londonu 2010., a drugi u Beču 2011.", kazao je.


Sanela Diana Jenkins i Haris Silajdžić

"Sudovi u Londonu i Beču su ih proglasili nevinim, Sanela je igrala veliku ulogu u skretanju pažnje na ove slučajeve na internacionalnom nivou. U cilju osvete neki mediji iz Beograda su pokrenuli kampanju protiv imena i ličnosti Sanele Jenkins kako bi ga zaprljali, ponizili - to je ustvari bila 'operacija ubistva karaktera'", kazao je Silajdžić.

"Danas je Sanela snažan, svojstven glas koji podržava pravdu, slobodu i demokratiju. Ona daje sve od sebe da pomogne gdje god i kad god je moguće. Mnogi ljudi joj se žele zahvaliti: Zato hvala Sanela!", zaključio je Silajdžić. 

Ko je Sanela Ćatić ili Sanela Diana Jenkins?

Rođena je kao Sanela Ćatić u Alipašinom Polju, mjestu nedaleko od Sarajeva, u porodici srednjeg građanskog sloja, a prvu tragediju doživjela je netom prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, kada joj je ubijen mlađi brat Irnis u 21. godini. Sanela je tada odlučila da će se u budućnosti baviti humanitarnim radom i da će uvijek biti na usluzi svojoj zemlji. Kada je započela agresija na njezinu zemlju, kao studentica ekonomije prvo je izbjegla u Split, a potom se preselila u London te je diplomirala ekonomiju i informatiku. 


Sanelini roditelji 

„Možemo se seliti na kraj svijeta, kao što sam se i ja odselila, ali ne možemo pobjeći od sebe. Kultura i karakteri su duboko usađeni u nama i ne može ih promijeniti nova adresa stanovanja. Moja djeca su veoma privržena Sarajevu i cijeloj zemlji kao da su konstantno rasli u BiH. Govore čisti bosanski jezik, tamo imaju vrlo bliske prijatelje“, rekla je prije dvije godine za magazin Gracija.  

Isprva jezik nije znala, pa je pohađala večernju školu, a kako bi se mogla školovati, ali i slati novac porodici u Sarajevu, zarađivala je na sve moguće načine. Na fakultetu je upoznala i budućeg supruga, 14 godina starijeg predavača Rogera Jenkinsa. Vjenčali su se 1999. u Londonu i dobili dvoje djece - kći Eneyu i sina Innisa. U međuvremenu je ona završila fakultet i osnovala prvu firmu te joj dala ime po tragično preminulom bratu Irnisu.


Sanela Diana Jenkins i Roger Jenkins

 
„Bogate Londonke uvijek su me gledale kao neku naručenu mladenku iz istočne Europe“, izjavila je ranije Sanela i dodala: „Nažalost, shvatila sam, družeći se sa social girls, ako imaš veliki dijamantni prsten, razgovarat će s tobom, tako da sam nabavila dijamantni prsten. Kupio mi ga je moj dragi suprug kojega je povrijedilo to kako su me gledali svisoka.“

Njezin suprug bio je bankar koji je u samo jednoj godini zaradio 75 miliona funti i sklopio neke od najunosnijih poslova za banku Barclays, za koju je radio, a zato što ju je izvukao iz krize, nagrađen je s 30 miliona dolara. U braku su izdržali deset godina, a Sanela Diana iz svega je izašla bogatija za polovicu suprugova bogatstva, procijenjenog na 380 miliona eura. Bivši supružnici nagodili su se u procesu koji britanski mediji nazivaju 'najsretnijim razvodom svih vremena'. Nakon tri godine razdvojenosti Sanela i Roger razveli su se mirno i u prijateljskoj atmosferi, piše Tportal.hr.


Sanela Diana Jenkins

Sanela Diana Jenkins potom je pronašla sreću u zagrljaju Ashera Monroea, s kojim je 2020. u 46. godini dobila treće dijete, kćerkicu Eliyanah, koju je rodila 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

„Dragi Bog odgovorio je na moju molitvu da se i treći put ostvarim kao majka, a njezino ime znači upravo to: 'Bog mi je odgovorio' ili Eliyanah. Bez obzira na to što sam dugo godina s adresom izvan domovine, za Bosnu i Hercegovinu borim se na svim meridijanima. Dan njezina rođenja imat će dodatnu važnost i simboliku“, izjavila je za Graciju i otkrila da se nije bojala trudnoće ni zbog godina ni zbog pandemije koronavirusa.


Sanela Diana Jenkins sa porodicom

Trudnoća joj je prošla u najboljem redu, a sama smatra da je tako zato što je prije svega redovito vježbala, i tokom trudnoće. Priznaje da je malena djevojčica svima dala novu energiju i smisao životu. Posebno je sretna zbog nove bebe njezina su djeca iz prvog braka:

„Inače smo veoma bliski i imamo prijateljski odnos. Bez obzira što su oboje rođeni u Londonu i žive i školuju se na Zapadu, ljeta provedena s nanom i dedom u Bosni uvelike su utjecala na formiranje njihovih karaktera. Bosanska obiteljska bliskost i odrastanje u gužvi dio je naše kulture, a naš novi član obitelji samo je upao u to okruženje. Oboje su presretni što su dobili sestru.“ 



(A. Rovčanin) 



 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana