19.2.2019. 15:12
"Želio sam napustiti tenis, bio sam vrlo blizu toga da ostavim reket"
Novak Đoković je proglašen najboljim sportistom svijeta za 2018. godinu u kojoj je izveo fantastičan povratak. Jedan od najboljih tenisera u historiji dobio je nagradu "Laureus", popularno nazivanu sportski Oskar. To mu je četvrta takva nagrada u karijeri.

Đokoviću je nagradu uručila nekadašnja slavna teniserka Monika Seleš, kojoj se pobjednik obratio.

- Velika je čast dijeliti ovu pozornicu s princem Albertom od Monaka i Monikom Seleš. Snovi su počeli s tobom i tvojom karijerom. Jelena Genčič je bila zaslužna za to, ona je imala utjecaj na moj život više od ikoga, osim mojih roditelja, naravno. Monika, znam sve o tebi, ideš u 21.30 sati u krevet, ne piješ kolu, zdravo se hraniš, bila si mi inspiracija - rekao je Đoković.  

Popularni Nole objasnio je koliko mu znači ova nagrada.

- Živim po filozofiji - ne očekuj ništa i dobit ćeš sve. Večeras je bilo puno sportista na ovoj svečanosti. Mnogi su mi zagrijali srce svojim pričama, dokazali da sport šalje univerzalnu poruku svima. Nelson Mendela je bio u pravu kada je rekao da sport može promijeniti svijet - kazao je prvi teniser svijeta. 

Otkrio je da je njegova supruga Jelena najzaslužnija za njegov povratak.

- Želim zahvaliti svojoj supruzi Jeleni. Pomogla mi je kada sam pomišljao napustiti tenis, nisam nalazio sebe u tim trenucima, trebalo mi je da se vratim. Od Rolan Garosa 2016. sam imao taj problem, kada sam osvojio zlatni slem - rekao je Đoković.   

Pričao je o problemima koje mu je uzrokovala povreda, ali i o samospoznaji koju je zbog nje doživio.

- U ove tri godine puno sam lekcija naučio o sebi, o životu. Bio sam nestrpljiv vratiti se poslije operacije, ali zaista sam bio i vrlo blizu toga da ostavim reket, a sada stojim ispred vas i pričam ovu priču. U tim trenucima treba naći vjeru, motivaciju i hvala vam za ovu divnu večer - zaključio je govor Đoković, prenosi Index.hr.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana