6.6.2020. 8:40
Severina će platiti kaznu zbog slika sa sinom
Severina Kojić (48) morat će platiti novčanu kaznu u još neutvrđenom iznosu, svakako većem od nekoliko desetaka hiljada kuna, jer se oglušila o odluku Županijskog suda u Dubrovniku te i nakon njihove zabrane na svojem Facebook i Instagram profilu objavila nekoliko “prigodnih” fotografija na kojima je sa sinom. Koliko će tačno Severina morati uplatiti u državni proračun, odlučit će Općinski građanski sud u Zagrebu, u čijoj je predmet nadležnosti, pišu mediji u Hrvatskoj

Naime, dubrovački sud potvrdio je privremenu mjeru zagrebačkog suda iz jula prošle godine, prema kojoj se pjevačici na Facebooku i Instagramu zabranjuje objavljivati fotografije malodobnog sina, kojeg ima iz veze sa Milanom Popovićem (54). Također, sud joj je naložio da u roku od osam dana od pravomoćnosti rješenja ukloni sve njegove fotografije s društvenih mreža. Sud je propisao i da će, u slučaju da se ogluši na ovu odluku, Severina morati platiti 5000 kuna novčane kazne, koja će se određivati u duplo većem iznosu svaki put kad ignorira zabranu.


Kad je donosio ovu odluku, sud je, kako neslužbeno doznajemo, vodio računa o nekoliko bitnih činjenica. Jedna od njih je da se roditelji dječaka, Severina i Milan Popović, ne slažu oko objave fotografija njihovog sina, odnosno da se otac izričito protivi njegovom medijskom izlaganju. Porodični zakon propisuje da roditelji koji imaju zajedničko starateljstvo odluke i saglasnosti koje su bitne za dijete trebaju donositi zajedno, odnosno sporazumno.

Potvrđujući zabranu, drugostepeni sud vodio je računa i o Konvenciji o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo na zaštitu privatnosti. Također, Agencija za zaštitu ličnih podataka neodgovornim smatra roditelje koji bez ikakve osnove na internetu i društvenim mrežama objavljuju, odnosno čine dostupnim većem broju ljudi, lične podatke svoje djece, poput fotografije, imena ili slično. 



(Nermana Crnčalo)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana