4.5.2022. 21:47
Koliko seksa je normalno da imate u dvadesetim, tridesetim, a koliko u četrdesetim
Da li je zapravo premalo spavati jednom sedmično sa partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka veza je individualna - pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često u kojm životnom dobu bi trebalo voditi jubav.

Međutim, naučnici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje - koje pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitim starosnim grupama.

Mlado - žarko željno seksa?

Izgleda da je to istina - bar ukoliko vjerujemo rezultatima ovog istraživanja. Naime, odnose najčešće imaju osobe između 18 i 29 godina - u prosjeku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta nedjeljno).

Na drugom mjestu su osobe starosti od 30 do 39 godina - koji se to rade u prosjeku 86 puta godišnje.

Potom slijede osobe starosti od 40 do 49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa opada s godinama?

Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više tjelesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema sa menopauzom ili smo umorniji... Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo. A naročito kad dođu potomci - seks više nije u prvom planu.

Spadate li možda među one koji nisu u onoj najaktivnijoj grupi? Ne brinite - nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imamo loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetim dožive seksualni Olimp - a mnoge tek tada dožive pravi vrhunac.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana