9.5.2019. 20:14
Jedan od osnivača Facebooka: Zuckerberg je žrtvovao sigurnost korisnika za klikove. Vrijeme je da se Facebook ukine
Chris Hughes pomogao je Marku Zuckenbergu da transformira Facebook u veliku društvenu mrežu i poznat brend, a sada poziva na njegovo gašenje.

U dugoj kolumni koju je napisao za "New York Times" Hughes je kazao da Zuckenberg ima "nevjerovatnu moć" i uticaj u vladama.

Vrijeme je, kaže, da se Facebook ukine.

- Mark je dobra, uljudna osoba. Ali sam ljut na njega, jer ga je fokus na rast kompanije doveo do toga da je žrtvovao sigurnost svojih korisnika za klikove - napisao je Hughes.

- Razočaran sam, u sebe i u prvu ekipu programera Facebooka, što nismo predvidjeli kako će News Feed algoritmi promijeniti naše kulture, utjecati na izbore i ojačati nacionalističke lidere - kazao je Hughes, dodavši da se "Zuckerberg okružio pogrešnim ljudima koji mu se nikada ne suprotstavljaju".

Hughes je samo jedan u nizu od bivših izvršnih ljudi iz Facebooka koji su pozvali na striktnije regulacije Facebooka i drugih onlajn platformi.

Hughes je kazao da Zuckerberg sada ima vlasništvo i kontrolu nad 80 posto svjetskog tržišta online medija.

On je također predložio da američka vlada treba formirati agenciju koja će nadzirati rad tehnoloških kompanija, prenosi AntenaM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana