13.6.2020. 8:20
Twitter ukinuo 170.000 profila zbog povezanosti s kineskim kampanjama političkog uticaja
Društvena mreža Twitter ukinula je najmanje 170.000 profila za koje smatra da stoje iza kineskih kampanja vezanih za hongkonške proteste, Covid-19 i američke proteste u vezi sa smrti Georgea Floyda.

Ova kompanija najavila je u četvrtak da je sa platforme uklonila 23.750 osnovnih profila, kao i 150.000 profila 'pojačivača' koji šire sadržaj osnovnih profila, nakon što je utvrđena povezanost sa kineskim kampanjama.

Istraživači sa australijskog Instituta za stratešku politiku ustanovili su da, iako je pristup Twitteru u Kini blokiran, kampanja je bila usmjerena na Kineze koji žive izvan zemlje 's namjerom uticaja na percepciju o ključnim pitanjima uključujući hongkonške proteste, protjeranog kineskog milijardera Guo Wenguia, i u manjoj mjeri Covid-19 i Tajvan'.

Ovi istraživači su analizirali 348.608 Twitter objava u periodu od januara 2018. do aprila 2020. te su ustanovili da je većina objavljena tokom radnog vremena u Beijingu od ponedjeljka do petka.

Objave su uglavnom sadržale fotografije sa tekstom na kineskom jeziku, a bile su uglavnom usmjerene na stanovnike Hong Konga, kao i širu kinesku dijasporu.

Oko 78,5% ovih profila nije imalo pratioce, dok je 95% imalo manje od 8, ali su profili imali visoku razinu aktivnosti, iako ne organskog. Prema nalazu istraživanja, to govori o upotrebi komercijalnih bot mreža. 156 twitter objava profila bez pratioca dobilo je više od 50 lajkova, dok je 26 objava bez pratioca bilo podijeljeno više od 10 puta.

Objave su uglavnom poručivale da su demonstranti u Hong Kongu bili nasilni, da su se SAD umiješale u proteste, Guo se optuživao, govorilo se o izborima u Tajvanu, dok se kineski odgovor na pandemiju Covid-19 zdušno hvalio.

Uprkos uklanjanju ovih profila, istraživači su utvrdili da su kampanje nastavljene i na Twitteru i na Facebooku kroz nekadašnje hakirane profile koji su obnovljeni u ove svrhe, kao i sasvim nove profile.

Fokus ovih kampanja se pomjerio na proteste u SAD, pri čemu se zemlja optužuje za 'licemjerje zbog kritike policijskog odgovora na proteste u Hong Kongu, dok američka policija koristi nasilje protiv demonstranata u SAD...'.

Istovremeno, Twitter je objavio detalje 1.152 profila povezana sa promoviranjem državne političke propagande Rusije, kao i 7.340 profila povezanih sa turskom AK strankom, prenosi britanski Guardian, dok je Guardian Australia zatražio komentar Twittera o tome da li poduzima slične analize ovih profila.


(Patria) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana