23.12.2020. 20:28
Rusija zaprijetila ukidanjem Facebooka i Youtubea
Ruski parlamentarci su na korak bliže omogućavanju regulatorima da blokiraju internet platforme poput Facebooka i YouTubea, ukoliko se utvrdi da su ove mreže cenzurisale sadržaj Rusije.

Prošle sedmice moskovski sud kaznio je kompaniju Google jer sa njihovog internet pretraživača nije uklonjen sadržaj koji su ruske vlasti strogo zabranile.

Donji dom parlamenta Rusije, koji je usvojio Nacrt zakona u trećem čitanju, rekavši  u saopštenju za medije da vlasti mogu targetirati platforme, ukoliko utvrdi da ograničavaju protok informacija na osnovu nacionalnosti i jezika.

U objašnjenju priloženom uz prijedlog zakona, autori su napisali da su vlasti ove godine od ruskih medija primale žalbe da su njihove naloge cenzurisale “strane internet platforme Twitter, Facebook i Youtube”.

Ranije ove godine, ovi američki tehnološki giganti uveli su etikete za državne medije.

Zakoni sada treba da dobiju odobrenje od savjeta Gornjeg doma Ruske Federacije prije nego li Putin potpiše, što su koraci koji se smatraju formalnostima.

Kremlj je poslednjih godina pojačao napore na kontroli ruskog segmenta interneta pod izgovorom borbe protiv ekstremizma na mreži.

U tužbama se traži, da sud naloži društvenoj mreži Facebook da obavijesti nadležne državne službe o svakoj budućoj akviziciji većoj od 10 miliona dolara.

U februaru je moskovski sud kaznio Twitter i Facebook zbog ignorisanja ruskog zakona koji od njih zahtijeva da skladište korisničke podatke ruskih državljana unutar te zemlje.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana