11.12.2021. 16:58
Instagram se vraća na fabričke postavke: Najavili povratak starih funkcijanakon kritika korisnika
Šef Instagrama Adam Mosseri objavio je da firma radi na verziji feeda koji će prikazivati ??objave korisnika hronološkim redom, za razliku od svog trenutnog algoritma za rangiranje koji razvrstava objave na temelju korisničkih preferencija.

Algoritamski sortirani feed tvrtke uveden je 2016., a zatim ažuriran 2017. kako bi uključio preporučene postove. Trenutni feed koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje onoga što Instagram smatra personaliziranijim feedom na temelju aktivnosti korisnika. Ali općenito je ostao nepopularan među velikim brojem korisnika, premda tvrtka tvrdi drugačije. Razlog tomu je što korisnici više nisu viđali novosti s određenih profila, a influenceri su počeli gubiti reach.


- Želimo da ljudi imaju kontrolu nad onim što vide i da sami odluče što je najbolje za njih", rekao je Mosseri, te najavio da će od sljedeće godine dati opciju korisnicima da se vrate na kronološki feed.


Mosseri se nedavno pojavio pred senatskim odborom gdje su ga senatori propitivali oko problema sigurnosti djece na platformi, što je dijelom potaknuto otkrićima zviždačice Frances Haugen, koja je The Wall Street Journalu dostavila interne dokumente koji sugeriraju da je firma svjesna da bi njezina aplikacija mogla biti toksična za tinejdžere.

- Imajte malo empatije. Preuzmite malo odgovornosti -prekorila je senatorica Marsha Blackburn šefa Instagrama na saslušanju.


(Kenan Bešlija)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana