12.5.2022. 8:30
Gorici Dodik zasmetalo što se Tegeltija nije obraćao na sjednici UN-a: Svaka čast što njihove diplomate opravdaju svaki fening
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana je jučer, na kojoj se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iz RS-a pristigle su reakcije, a tom prilikom oglasila se i kćerka Milorada Dodika, Gorica Dodik.

- Nije do Bošnjaka, svaka njima čast što su jedinstveni i ne biraju sredstva da dobiju ono što žele. Svaka im čast što njihove diplomate opravdaju svaki fening kojim su plaćeni za lobiranje i zalaganje za njihov interes - napisala je Gorica na Twitteru.

Niz njenih tvitova je uslijedio.

Njihova pravila

- Uživaju u komoditetu koji im ta diplomatija pruža nastojeći da se uklope u njihova pravila. Ne daj Bože da se zamjere nekome od političkih predstavnika zemlje u koju odu, gledaju ih kao neku višu rasu, a sebe i svoj narod ponižavaju zarad tapšanja po ramenu i ispijanja šampanjaca na prijemima. E tu je velika razlika naših i njihovih diplomata po svijetu, čast izuzecima, ali ne valja to - poručila je Dodikova kćerka.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović jučer u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija upozorio.

Da se BiH posljednjih 10 godina nalazi u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz RS.

- Aktivnosti političara iz RS-a prijete da će poništiti sav taj napredak jer implementiraju zakone koji prijete teritorijalnom integritet i suverenitetu države Bosne i Hercegovine - kazao je on.

Džaferović je podsjetio da BiH nema mehanizme da spriječi secesionističke namjere na vrijeme i naglasio je da je za to potrebna međunarodna podrška. Pozvao je OHR da pruži podršku u skladu sa svojim mandatom.

Prestanak blokade

Podsjetio je da je visoki predstavnik Schmidt upravo to uradio kada je odlučio da suspenduje secesionističke namjere i unilateralne poteze iz RS-a.

- Potrebno je poništiti sve zakone koji se kose sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i sve druge aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da od prošlog ljeta državne institucije ne rade nikako zbog nedostatka kvoruma predstavnika iz RS.

U proteklom periodu, nakon pritiska međunarodne zajednice, predstavnici iz RS su počeli dolaziti na sjednice, ali još odbijaju raditi u punom kapacitetu i donositi odluke, što znači da blokada nije prestala već je taktički, zbog najavljenih ili izrečenih sankcija međunarodne zajednice, samo ublažena.

- Potrebno je da blokada prestane i da Bosna i Hercegovina u potpunosti izađe iz krize, kako bi se osigurali stabilnost i napredak. Vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju se posvetiti reformama, s ciljem unapređenja životnog standarda građana i našeg napretka na putu euroatlantskih integracija - kazao je Džaferović.




(Admir O.)

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana